Theo Lucien van Philips, schaakpionier van formaat, is er niet meer.

theo van phillips3

Theo van Philips heeft op 26 oktober 2021 op 84 jarige leeftijd het tijdelijke met het eeuwige verwisseld. Theo is voor de Surinaamse schaakwereld een schaakicoon, vanwege het baanbrekend werk dat door hem is verricht voor de schaaksport in Suriname. Na afronding van zijn studie economie in Nederland, kwam Theo terug in Suriname, en begon in 1968 nieuw leven in te blazen in de schaaksport in Suriname. Samen met Lothar Saam, die ons ook eerder dit jaar is komen te ontvallen, begonnen zij met schaaklessen op TV. Om de vergrijzing van de schaaksport tegen te gaan richtte Theo in 1972, de jeugdvereniging "Het Jonge Paard" op, eerst als jeugdafdeling van schaakclub "Paramaribo". Het Jonge Paard Schaakvereniging werd al heel gauw een zelfstandige vereniging, en heeft in de ontwikkeling van de schaaksport een belangrijke rol gespeeld. Theo, die voorzitter van de Surinaamse Schaakbond was in de periode 1971-1975, legde het fundament van het hedendaagse Toernooiprogramma, door de organisatie van de eerste jeugdschaakkampioenschappen, toen nog gesponsord door Suralco, en het Nationale Schaakkampioenschap in 1979, toen gesponsord doot de NEN. Ook heeft Theo weten te bewerkstelligen, door tussenkomst van wereldkampioen Max Euwe, die op uitnodiging in Suriname was, dat de Surinaamse Schaakbond lid werd van de Wereldschaakbond, de FIDE.

theo van phillips1

Hierdoor werd de weg vrijgemaakt dat Suriname de opeenvolgende jeugdkampioenen van die tijd, waaronder Frank Lo Kim Lin, kon afvaardigen naar de jeugdwereldkampioenschappen. Theo was zelf een topschaker en wist de landstitel 5 maal te winnen, in 1968, 1969, 1971, 1972 en 1973. Theo heeft Suriname ook mogen vertegenwoorden op de heel sterke Hoogoventoernooien in Nederland. Ook in de Surinaamse gemeenschap was Theo geen onbekende. Jarenlang heeft Theo als directeur van de Hakrinbank en voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging een vooraanstaande deskundige sturingsrol vervult in het bankwezen van Suriname. In 1986 werd Theo voor al zijn verdiensten gedecoreerd in de ere-orde van de Palm door de President van de Republiek Suriname. Zijn liefde voor het schaken, blijkt uit een radio interview in zijn hoedanigheid als bankdirecteur, waar hij tegen de journalist zegt, ik ben ten allen tijde beschikbaar voor de bank, behalve op de vrijdagavond, want vrijdagavond is mijn schaakavond, en daar komt niemand aan.

Theo is een inspiratie en een voorbeeld geweest voor heel veel mensen. Condoleances aan Theo familie, vrienden, de Surinaamse gemeenschap. Theo rust zacht.
Sommige van onderstaande fotos zijn uit de fotoalbums van Theo zelf, met de onderteksten in zijn handschrift.

theo van phillips9