Author: Suradj Hanoeman

Dag Start

De dag hebben wij gestart met een korte bespreking over de tegenstanders van ronde 2. Kort over de opening strategy & varianten en mindset gesproken.
Om 08:00u zijn wij gaan ontbijten en daarna afgesproken om 09:30u vertrekken zodat wij ruim optjd aanwezig zijn en kunnen afkoelen.

 cacu20-6
Vetrek voor ronde 2
 

Ronde 2

cacu20-7 

Prescod Bryan  1975 vs  Prade Cedric 1832 1-0

De tegenstander kwant ongeveer 10 minuten laat en al snel had Cedric op het bord het Londen System. Een opening waarmee hij bekend is. Op de 15e zet stond Cedric een pion achter maar had het voordeel van het loperpaar en een active stelling. In het middenspel gaf hij de controle weg over enkele belangrijke velden en kon zijn tegenstander hiervan gebruik maken om te winnen.

Panchoe Pratul 1777 vs Harewood Jerome 1841 0-1

Pratul met wit en weinig partijen beschikbaar van de tegenstander was het niet anders dan om 1.b3 te spelen. De aflopen tijd hebben wij deze opening verfijnd en de concrete plannen erin bestudeerd. Na de opening kwam Pratul in een active stelling terecht. Door een “tactic” gemist te hebben in een gelijke eindspel verloor Pratul een stuk zonder compensatie.

WFM Kaslan Catherine 1729 vs Eversley Kiarra 1224 1-0

Een nieuwe variant uit Scotch Opening – Pb5 en de tegenstanden maakte het makkelijker in de opening door niet active te spelen en al heel vroeg kwam Catherine en pion voor te staan en voor zwart was het nog moelijk om stukken te ontwikkelen.
 

Mason Oshara  1426 vs WFM Tjong-Tjin-Joe Kaithlyn 1623 0-1

Slechts 3 partijen van de tegenstander te vinden en ook geen consistancy in haar deelname hadden wij e4 op het bord verwacht. Echter speelde de tegenstander 1.d4 maar geen nood,ook daarvoor hebben wij een defense bestudeerd. In het middenpel won Kathlyn een stuk en de rest heeft zijn heel snel afgerond.

Ronde 3

cacu20-8


Tegen 14:15u waren wij terug in ons hotel met eten. Snel gegeten en konden wij even relaxen, want om 16:00u stond ronde 3 te wachten. En ja het was heel snel 15:30, tijd om alvast te lopen naar de locatie. Aangekomen stond de arbiter al te wachten met een “DGT Box” waarin alle mobiele telefoons worden gelocked.

Prade Cedric 1832  vs Rochester Ronaldo 1589 1-0

Na de 2e ronde zat Cedric vol met “vuur”. Hij zei tegen mij ik win de 3e ronde want bent boos. Na enkele zetten kwamen beide spelers terecht in de “English Opening”  Reversed Sicilian Variant, een opening waarmee Cedric zeker bekend is. In een middenspel waarbij Cedric zijn torens maximaal heeft gebruikt, verloor de tegenstander een kwaliteit en zo ook zijn wedstrijd. Nice comback van Cedric.
 
Mahtani Nitin 1592 vs Panchoe Pratul 1777 0-1

Pratul blijft altijd energiek en gefocused en bij de derde ronde speelde hij zijn dame-indische opening. Na 35 minuten heeft Pratul zijn tegenstander de kracht van zijn aanval gewezen en zijn tegenstander moest helaas opgeven.

WFM Miller Rachel 1857 vs WFM Kaslan Catherine 1729 0-1

Voor de wedstrijd bekeken wij de tegenstander zijn wedstrijden. Die speelt heelvaak gesloten siciliaans met wit. Catherine vertelde dat zij van de Cubaanse coach Vilella een setup heeft gehad om tegen dit te spelen. The “Botvinik” variant in de closed-sicilian, een variant die ik ook zelf speel. Wij hebben naar enkele plannen gekeken en de “key” squares van de opening die kunnen lijden tot winst.   In de opening speelde Catherine een andere zetten volgorde waardoor zij niet in de “gewenste” stelling kon komen. De stelling werd heel sherp waarbij beide partijen kansen maakte om te winnen, alleen was het moeilijker voor Catherine om de beste zetten te vinden en moest zij het meerdere overgeven aan haar tegenstander.

WFM Tjong-Tjin-Joe Kaithlyn 1623 vs Natereno Elvia 1583 0.5-0.5

De siciliaanse opening kwam snel op het bord met de “favorite” Lg5 van Kathlyn. Haar tegenstander speelde enkele niet-theory zetten en kregen beide aanvals kansen. Kathlyn had een open “h-lijn” op de koningstelling van de tegenstander, die vervolgens controle over het “d4-veld” veld had. Na dat beide de zware stukken afruilden kwam een remise stelling na voren. Na een poosje door te spelen en elkaar te testen besloten beide spelers om de wedstrijd af te ronden.