Author: Suradj Hanoeman

Dag Start

Na wat extra slaap in vergelijking met dag 2 was iedereen rond 07:00u wakker. Cedric is meestal de eerste die wakker wordt en even in de voorzaal zit te relaxen met een comedy programma op de televisie.

Rond 08:00u zijn wij vertrokken voor de breaksfast alleen duurde het vandaag wat langer dan gepland. Rond 08:20 had iedereen zijn voedsel. Kathlyn en ik rende even naar de supermarkt om een nagel- knipper te kopen omdat het nodig was.


Terug naar onze kamer, deden wij even een check dat ieder “fit” is en de mind ook bij de upcoming ronde is. Met Catherine deed ik een korte voorbereiding in de Scandinavische-Opening… Later meer hierover. Met een kit-kat (de dames) liepen wij om 09:35u rustig naar de speelhal.

Day_3_24_June_2017_page6_image1 
Breakfast voor ronde 4
 

Ronde 4

Vanaf ronde 4 wordt het extra spannend in beide groeppen. Nu gaan onze spelers ook tegen “extra” sterke schaken. Tijdens ronde 4 zaten zowel bij de damens en heren onze spelers aan 1 tafel. De arbiter was een beetje “laat” met zijn “mobile” box…hij zag ons proactief lopen naar hem met ons mobiele telefoons en hij wist meteen dat hij zijn box moet halen. *Mobile Box = De arbiter gebruikt gewoon een DGT Klokken Case ervoor .

Day_3_24_June_2017_page6_image2 
DGT Case voor Mobiel Opslag
 
Day_3_24_June_2017_page6_image3
Ronde 4

Prade Cedric 1832 1-0 vs Harewood Jerome 1841

Gister avond heb ik met de heren hun wedstrijden geanalyseerd en wij kwamen erachter dat Cedric heel  goed kan aanvallen in  open-stellingen. Alleen  zijn opening  bestaat  uit  semi-open stellingen waardoor hij altijd op tijd achter staat omdat hij moeite heeft om die stellingen te spelen. Wij hebben toen besproken om open-varianten te spelen in de engelse-opening. Op het bord begon Cedric vanaf zet 4 zijn stukken te ontwikkelen met aanval in een open stelling en gaf de tegenstander al problemen omdat zijn koning in het midden stond. Zwart eindigde met een “Isolated Pawn” in het midden spel en Cedric verbeterde zijn stelling steeds. Uit eindelijk maakte Cedric enkele ‘zwakke’ zetten waardoor zijn tegenstander wat spel kreeg, maar Cedric bleef aanvallen en heeft ook een mooie wedstrijd gewonnen.

Panchoe Pratul 1777 vs Rodriguez German Enrique 2074 0-1

Met Pratul ben ik dieper ingegaan op zijn 1.b3 opening. Hij heeft de “systemen” verder bestudeerd en stelde vragen wat te doen in bepaalde stellingen. Rustig hebben de plannen bekeken en de tactische stellingen die eruit voortvloeien. Op het bord speelde Partul niet de beste zetten en ook niet de juiste volgorde, waardoor zijn tegenstander de stelling kon ‘sluiten’. Pratul zijn kracht zit in open-stellingen. In het middenspel stond hij helemaal klem en tegen een 2000 rating speler gaat het moeilijk om de problemen op te lossen in zo een stelling.
 

WFM Kaslan Catherine 1729 vs Cumberbatch Gabriela 1408 1-0

Gister avond sliep Catherine wat eerder dus wij konden niet in de avond voorbereiden maar in de ochtend wel. Zij kwam met de vraag wat te doen op 2…Dd6 in de Scandinavische opening. Ik had een “secret” weapon en hebben wij een bepaalde setup bestudeerd om te spelen. Ook een stelling dat past bij Catherine, heel snel de stukken ontwikkelen. Het enige waarvoor ik bang was dat de zetten volgorde niet goed gaan. Catherine heeft de opening zetten vlot en in de juiste volgorde gedaan. In het middenspel kwamen enkele motieven naar voren die wij hadden voorbereid en Catherine koos ervoor om de stellingen te openen met d5…waar haar toren op de d-lijn staat en zwart zijn dame ook. Zij had dame afruil kunnen uitwijken door het tactisch moeilijker te maken voor haar tegenstander. Na dame afruil maakte haar tegenstande een fout onder druk en Catherine won en stuk + vrijepion. Nice Game!

Gardner Sheanel 1538vs WFM Tjong-Tjin-Joe Kaithlyn 1623

Bij Kathlyn kwam Scotch op het bord en wit speelde niet de beste zet op zet 3. Kathlyn maakte hiervan gebruik en begon haar stukken te ontwikkelen met een aanval. In de opening won Kathlyn en pion, dus nu is het omzetten in andere voordelen. Een pion voor staan is goed maarv deze omzetten naar winst gaat niet altiijd makkelijk, vooral als de damens weg zijn van het bord. Rustig bouwde Kathlyn haar pionen mars op en met alle rust en geduld nam ze de ‘key squares’ weg. Uiteindelijk werd het Loper + Pion vs Loper en Kathlyn wist het meerdere te bewijzen.


Ronde 5

In general hebben wij in ronde 4 goede resultaten neergezet. Niet alleen het eindresultaat maar ook qua spel ging het goed. Rond 14:15u waren wij bij het restaurant om ons eten te halen en het duurde wel even. Nadien nog even 15minuten lopen naar onze kamer om snel te rusten. Die 15 minuten duurde wat langer omdat wij ‘tegen’ de wind aan liepen. Tegen 15:40 was het terug naar de speelzaal.

Cedric voelde zich niet zo lekker, hij heeft een beetje de griep te pakken. Het team is heel caring want direct gaven ze hem paracetamol en vroegen hem of hij hulp nodig heeft met iets.

Bij de heren speelt Cedric op de top borden en de dames ook in hun klasse. Met weinig tot geen extra voorbereiding voor ronde 5 kijkt het team heel positief ernaar. Elke ronde zien zij als een uitdaging. Af en toe een beetje vrees maar dat hoort erbij.

Day_3_24_June_2017_page6_image4 
Ronde 5

FM Mc Intosh Isaiah 2166 vs Prade Cedric 1832

De witte speler is een aanvallende speler en opende de wedstrijd met 1.e4. Cedric speelde zijn Pirc- opening met 1…d6 en rustig aan veranderd naar een scherpe middenspel. Enkele motieven hadden wij gister avond doorgenomen om aan te vallen. Cedric offerde een kwaliteit voor aanval echter niet met genoeg compensatie. Hij maakte een ‘brave’ step om in een eindspel te gaan met K+D+p vs K+L+3p, alleen plaatste hij zijn koning op een deel van het bord waar hij niet hoort in de stelling.
 

Sargeant Cody 1333 vs Panchoe Pratul 1777

Partul speelde 1…d5 tegen 1.e4 een nieuwe opening in zijn repertoire. Met een ‘tactic’ won Partul een kwaliteit in het middenspel. Door een snelle voorsprong in het middenspel maakte Pratul een mat-net voor zijn tegenstander en die gaf op na enkele zetten hierna.

Gardner Sheanel 1538 vs WFM Kaslan Catherine 1729

‘As  planned’ zou deze uitkomen in een Siciliaans-Najdorf waar wit in het begin enkele off-beat moves heeft gedaan. Middenspel lijkt tot nu toe standard voor zwart maar wit heeft heel off-beat gespeeld waardoor Catherine door een aanval een stuk voor stond. De rest heeft zij netjes kunnen afronden en een mooie wedstrijd gewonnen.

WIM Fernandez Rivero Karla July 2029 vs WFM Tjong-Tjin-Joe Kaithlyn 1623

Tijdens het lopen naar de speelhal spraken wij over de setup die Kathlyn gaat spelen met zwart. Pf6, e6,b6,Lb4,Lb7. Echter koos Kathlyn direct Nimzo-Indisch te spelen met afruil op d2. Tijdens ons gesprek benoemde zij dat ze juist dit niet gaat spelen dus ik was beetje geschrokken toen ik Nimzo op het bord zag. Kathlyn zat een beetje ‘squeezed’ in het middenspel en was moeilijk om iets te doen. Na het forceren wint de tegenstander een paard met een vrijpion op de a-lijn, dit maakt het heel moeilijk voor Kathlyn om een comeback te maken tijdens ronde 5.