Dinsdag, 16 april 2019

FFM paastoernooi2019Afgelopen zaterdag organiseerde schaakclub FFM het eerste FFM Paastoernooi. Dit toernooi bestond uit 5 klassen tw. opstapje, stap 0, stap 1, stap 2 en stap 2+ klasse, waarin in elke klasse de schakers op basis van hun stappen diploma werden ingedeeld.

Foto's FB

In totaal deden er 113 schakers mee aan het toernooi en vielen de 5 beste schakers van elke klasse in de prijzen, ook werd de beste dame beloond. Aan dit toernooi deden jonge schakers mee van verschillende schaakclubs. De schaakclubs die vertegenwoordigd waren naast FFM waren C4T, CSV, SCW, HJP, Stibula, Weg naar Zee, Rukhmania en Chess 501. Het doel van dit toernooi was om jonge schakers kennis te laten maken met een echt toernooi waar er meerder partijen gespeeld worden.

 

De hogere klassen speelden met een klok waarbij de bedenktijd beperkt is. De Voorzitter van de Surinaamse Schaakbond Frank Lo Kim Lin die aanwezig was, was zeer ingenomen met het initiatief van de schaakclub FFM. Want met zulke toernooien wordt het enthousiasme onder de jonge schakers aangewakkerd en kunnen hierdoor jonge talenten worden ontdekt. Achteraf mag het toernooi als een groot succes worden gezien en de schaakclub FFM dankt hierbij alle sponsoren en ouders alsook de diverse schaakclubs en schakers voor de ondersteuning voor het welslagen.

Opstapje klasse
Deze klasse was een intern toernooi van de schaakclub waarbij de schakers die in oktober 2018 begonnen met de lessen hun opgedane kennis mochten toetsen in echte partijen. De kampioen werd Jelaahni Zaalman met 7.5 punten, gevolgd door Anthony Cheung met 6.5 punten en Christopher Jukema met 6.5 punten respectievelijk op de 2 en 3e plaats, De 4e en 5e plaats eindigden respectievelijk Matte Jukema wen Luca Brahim. Amelia Jessurun werd beste dame in deze klasse

Stap 0 klasse
Met 32 deelnemers in de stap 0 klasse werd deze de grootste klasse van het toernooi. De voorwaarde voor deelname zijn schakers die wel mat kunnen zetten maar nog geen stap 1 diploma hebben. Na 7 ronden gestreden te hebben is Coert Nelson onverslagen kampioen geworden. Dwayne Elliot kwam met 6 punten op de 2e plaats en waar Ravish Ramesar, Tristan Atmowijno en Preston De la Fuente allen 5 punten hadden, kwam na tiebreak Ravish Ramesar op de 3e, Tristan Atmowijno op de 4e en moest Preston De laFuente genoegen nemen met de 5e plek.

Stap 1 klasse
In deze klasse bekampten schakers elkaar die een stap 1 diploma behaald hebben na 1 januari 2018. Na 9 ronden was Damir Tjon Hing niet te stoppen in deze klasse en werd hij ongeslagen kampioen met een 100% score. Aryan Dayaldasani volgde met 7 punten op de 2e plaats. Voor de 3e plaats hadden Ritchell Haroen, Sryan Raghoe en de Tefania Jezus 6 punten, maar na tiebreak toepassing kwam Ritchell Haroen op de 3e plaats en moesten Sryan Raghoe en de Tefania Jezus genoegen nemen met resp. de 4e en 5e plek. De prijs voor de beste dame ging naar Tyshara Oedrairadjsingh.

Stap 2 klasse
In de stap 2 klasse waren het de ervaren schakers die een stap 2 diploma behaald hadden na 1 januari 2018 die het tegen elkaar opnamen. Alleen in de laatste ronde verloor Quincy Wasodikromo en werd hij met 8 punten kampioen in deze klasse. Voor de 2e plek waren Dewinder Ramesar en Shaniel Soekhram gelijk met 6.6 punten, maar na tiebreak kwam Shaniel Soekhram op de 3e plek. Ook Yashveer Ramautarsingh en Aryan Radja die beiden 6 punten hadden kwamen gedeeltelijk op de 4e plaats, maar na tiebreak moest Aryan Radja genoegen nemen met de 5e plaats. Aimee Yeung werd beste dame in deze klasse.

Stap 2+ klasse
De sterkste klasse van het toernooi werd door 12 schakers gezien als de nieuwe uitdaging. Na 9 ronden hun best gedaan te hebben is Cherry Wu met 8 punten kampioen geworden van deze klasse. Op de hielen gevolgd door Vincent Huang met 7 punten op de 2e plaats. De 3e plaats ging naar Kelvin Yeung met 6.5 punten. Voor de 4e plaats waren 2 schakers met 5 punten, na tiebreak kwam Lucas Jong a lock op de 4e plaats en moest Rushil Gangadin genoegen nemen met de 5e plaats. Lichelle Yeung mocht als beste dame in deze klasse met de prijs naar huis.

Rudie Tjong Tjin Joe